Burano – o explozie de culoare!

Imi amintesc momentul cand am vazut prima oara o poza cu Burano. M-am indragostit pe loc si abia asteptam sa merg acolo.

 

Mi-am dorit foarte mult sa ajung inca o data in Venetia (am 2 postari despre ea aici si aici), pentru ca este unul dintre orasele mele preferate si sa merg in Burano, cel mai colorat loc din Europa, care se afla la doar 7 km de Venetia.

Burano este o insula din Laguna Venetiei, in nordul Italiei, cunoscuta pentru lucrarile din dantela și casele viu colorate in care economia primara este turismul.

Burano are o populatie de aprox 2800 de locuitori si este in scadere. Poti ajunge acolo foarte usor din Venetia mai exact din Piata San Marco cu un autobuz pe apa numit vaporetto spre Murano si apoi un altul catre Burano. Se spune ca in curand nu o sa mai aiba nici un locuitor si o sa fie exclusiv pentru turism. Cred si eu.. Cum ar fi sa treaca prin fata casei tale cateva sute de turisti in fiecare zi sa faca poze? 😀 😛


Burano este un loc de poveste stralucitor, micut, foarte curat, cu casute mici, cochete, foarte colorate, incarcate de flori, cu obloane de lemn foarte simpatice. Nu gasesti 2 casute colorate la fel una langa cealalta. Daca un locuitor vrea sa-si coloreze casa in roz nu poate asa pur si simplu. Trebuie sa ceara aprobare de la primarie si sa vada ce culoare ii este atribuita acelui loc. Este o politica care trebuie strict respectata de populatie. Legenda spune ca datorita culorilor diferite si intense ale caselor, pescari intorsi de pe mare isi recunosteau locuintele cu usurinta dupa lasarea intunericului.

Ca atractii turistice pe Burano poti vizita Biserica San Martino cu a ei clopotnita inclinata care se vede aproape din orice loc al insulei si Muzeul Dantelei unde turistii pot cunoaste istoria interesanta a dantelei. Dantela produsa aici (rochii, bluzite, umbrele, fete de masa, perdele, mileuri, esarfe, etc) de cele mai pricepute femei este de o calitate exceptionala, fiind ce mai buna, fina si eleganta, vestita in intreaga Europa. Pacat ca acum au mai ramas doar foarte putine femei dantelarese si sunt multe fake-uri scoase la vanzare aduse din China.

Eu am fost prea absorbita, atrasa de explozia de culori in care erau vopsite casutele, incat nu am mai vizitat nimic in interior! 🙂

Este plin de terase cochete care mai de care mai colorate, magazinase cu suveniruri, cu minunatii dantelate , dulciuri, inghetata super delicioasa care nu trebuie ratata, mai ales cea cu prosecco! 😛


Chiar a fost o experienta uimitoare si spectaculoasa sa vad cel mai frumos oras colorat de pana acum, un oras al curcubeului, un paradis al culorilor.

Recomand sa vizitezi Burano de dimineata ca sa te poti bucura pe deplin de stradute cat inca nu sunt pline de turisti, de la ora pranzului se aglomereaza foarte tare.

O escapada intre Venetia si Burano face o vacanta perfecta! 🙂

Kiss kiss, A

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.